Marieke van Ruitenbeek

Met haar frisse Nederlandstalige muziek weet de jonge en ambitieuze zangeres Marieke van Ruitenbeek zowel te raken, als te vermaken. Humor en eerlijkheid zijn de kernwoorden, met ruimte voor zowel een lach als een traan.

In 2018 kwam de carrière van Marieke van Ruitenbeek in een stroomversnelling toen haar single “Beek” met stip binnenkwam op #6 van de Gelderse top-100. In mei 2019 volgde haar Nederlandstalige  debuutalbum “Ongelofelijk Fantastisch”. Hierna volgden een aantal singles, waaronder vertalingen, zoals “de laatste dans delen wij” (save the last dance for me) en “ik luister” (the sound of silence). Na de zomerhit ‘Bloos Maar’ (2020) kwam eind november van dat jaar de single en videoclip van ‘Alleen voor jou’ uit; een nummer waarin de liefde voor familie wordt bezongen. 2021 zal in het teken staan van nieuwe singles en vertalingen, bijzondere samenwerkingen en spannende nieuwe projecten.

Van Ruitenbeek ziet het qua genres graag breed. Al haar liedjes zijn Nederlandstalig, maar de muziek is heel divers: pop, jazz, funk en electro. De teksten zijn poëtisch en verhalend en er wordt op creatieve wijze gespeeld met de Nederlandse taal. 


… Lees hieronder de uitgebreide biografie van Marieke:

Wat ik het liefste doe is zingen, musiceren, componeren, arrangeren, dirigeren en onderwijzen. Al deze onderdelen laten mij op veel vlakken met muziek bezig zijn en dat voelt ontzettend goed!

Mijn liefde voor muziek begon op de basisschool. Iedere week volgde ik saxofoonlessen en speelde ik bij de plaatselijke harmonie (Harmonie Kunst Na Arbeid), uit Beek. Mijn interesse in zingen ontstond toen toen ik 11 jaar was bij een evenement genaamd: ‘De Beekse Idols’. Ik zong toen het nummer ‘Tomorrow’ uit de musical Annie. Het was fantastisch om te doen. In de jaren daarop volgde ik zanglessen bij o.a. de Lindenberg te Nijmegen. Natuurlijk trad ik ook op in de regio, bijvoorbeeld tijdens de Musicmeeting, de Nijmeegse 4-daagse, Polderpop en de Kunstbende.
Steeds meer begon ook mijn interesse in het schrijven van eigen nummers en ook op het podium staan beviel mij wel, het liefst wilde ik mensen raken door middel van de muziek en ik merkte dat zang echt iets was waar ik verder mee wilde. Ik zong in verschillende bands en volgde de externe vooropleiding van het ArtEZ Conservatorium Arnhem.

ArtEZ Conservatorium Arnhem

Na het behalen van mijn diploma begon ik aan de opleiding Zang (Jazz en Pop) aan datzelfde ArtEZ Conservatorium te Arnhem, met hoofdvaklessen van Izaline Calister, Ineke van Doorn en Jolande Geven. Op 24 juni 2015 heb ik succesvol mijn conservatoriumdiploma behaald met als bijvakken arrangeren, koordirectie en saxofoon.

Dirigeren

Naast zelf zingen zijn er nog andere muzikale bezigheden waar ik mij graag mee bezig houdt, zoals dirigeren. Een tijd lang heb ik de muzikale leiding gehad over het vrouwenkoor ‘Encore’ uit Ooij en tot op heden dirigeer ik het jeugdorkest van Harmonie ‘Kunst na Arbeid’, te Beek. Hiervoor maak ik ook graag arrangementen die aanspreken bij de kinderen, dat is erg leuk om te doen. Tevens dirigeer ik nu voor het vijfde jaar het schoolkoor ‘De Biezenklank,’ waar ongeveer 20 kinderen uit volle borst in meezingen.

Muzikale projecten

Naast zingen en dirigeren houd ik mij graag bezig met muzikale projecten basisscholen. Veel projecten lopen er op basisschool de Biezenkamp. Deze worden georganiseerd vanuit Harmonie KNA. Bij deze projecten neem ik de blokfluit- en dwarsfluitlessen voor mijn rekening en dirigeer ik de groepen tijdens de gezamenlijke orkestlessen en uitvoeringen en maak hiervoor de arrangementen. Soms spelen er wel meer dan 60 kinderen tegelijk op een blaasinstrument en het geeft kippenvel om te zien hoeveel de kinderen genieten van het samen muziek maken.
Naast de projecten van Harmonie KNA geef ik, nu voor het vijfde jaar, vanuit mijn eigen onderneming muzieklessen aan de groepen 1 t/m 8 van de Basisschool. Als vakleerkracht muziek kan ik kinderen van alle leeftijden enthousiast maken voor muziek. Het is geweldig om te zien hoeveel plezier de kinderen beleven aan muzieklessen!

De Lindenberg

Sinds 2015 geef ik met veel plezier zang- saxofoon- en blokfluitlessen aan de Lindenberg Huis voor de Kunsten.

Zangeres

Naast het lesgeven en dirigeren ben ik natuurlijk maar al te graag zelf bezig met zingen. In zingen kan ik mijn gevoel kwijt, het is zo fijn om je met je stem te kunnen uiten en je kunt het overal doen! In 2018 bracht ik mijn eerste single uit, getiteld ‘Beek.’ Dit nummer bracht mijn muzikale carrière in een stroomversnelling. In mei 2019 kwam mijn debuutalbum ‘Ongelofelijk fantastisch’ uit. Een Nederlandstalig album met nummers in allerhande genres, waarop ik alle facetten van de liefde bezing. Sinds dat moment breng ik geregeld singles uit, die ik zelf schrijf. Ook breng ik vertalingen uit van nummers waarvan ik geloof dat zij een mooie Nederlandstalige versie verdienen.

Optreden doe ik graag in verschillende settingen, duo’s, kleine bezettingen, bands of orkesten. Zelf muziek maken met zang of een instrument is naar mijn mening het allermooiste dat er is en het liefste wil ik dat aan iedereen laten weten!